28 Kasım 2013 Perşembe

Bunları Biliyor Musunuz?


1- Tüylerini tarayın. Köpeklerin çoğu fırçalanmaktan hoşlanır. Köpeğinizi fırçalayarak hem kürkünün sağlıklı olmasını sağlarsınız hem de aranızda bir bağ gelişir.

2- Köpekler de üşür. Köpeğinizin bir kürkü olması, soğuk havalarda dışarıda durmaya dayanabildiği anlamına gelmez. Onu bahçede kulübesiz bırakmayın.

3- Giydirin. Küçük köpekler ve tüysüz cinslerin soğuk havalarda giydirilmesi gerekmektedir.

4- Zaman ayırın. Köpeğinizi her gün uzun yürüyüşlere çıkarmak için belli bir zaman ayırın. Günde en az iki kez dışarıya çıkmasını sağlayın.

5- Eğitim şart, Köpeğinizi eğitirken emirleri el hareketleri ve jestlerle birlikte verirseniz, öğrenmesi daha kolay olacaktır.

Dostlarımızı Tanıyalım - Akita


Akita





Akita, spitz türünde en büyük Japon bekçi köpeği ırkı.

     Akita, köpek ırklarında Spitz tip dediğimiz en büyük Japon köpek türüdür. Ağırbaşlılığı, biçimli vücudu  güçlü ve kendine has görüntüsü ile diğer ırklardan bir bakışta ayrılır. Güçlü kaslara, büyük bir başa ve kısa bir çeneye sahiptir. Görüntü itibarıyla uzunluğu yüksekliğinden ve eninden biraz daha fazladır. Derin ve geniş bir göğsü vardır. Baş biçimli bir üçgen görüntüsü ile vücuttan ayrılır. Duruşu kolayca seçilebilir ve alnının ortasında yüzlek olan bir çizgi vardır. Küçük ve dik kulaklar boyunla bir uyum sağlamaktadır. Gözler köşeli, küçük ve koyu kahverengidir. Burun siyahtır. Beyaz olanlarında kahverengi burun olabilmesine rağmen siyah tercih edilmektedir. Dudaklar siyah, dil ise pembedir. Kuyruğunu yukarıda ve kıvırarak taşır. Kedi gibi perdeli ayaklara sahip ve onun kadar iyi yüzücüdür. Kalın ve ince olmak üzere iki kat ve yoğun tüylere sahiptir. Bu tüyler onu dış ortamdaki sıcak ve soğuktan aynı zamanda da ıslanmaktan korur. Tüy renkleri beyaz, kırmızı, açık kahve tonları, benekli veya çizgilidir. Renk geçişleri kesin çizgilerle ayrılmamıştır. Soğuk iklim köpeğidir. Çok iyi yüzer. Sakin, akıllı, ve cesurdur. Koruma köpeği olarak görev yapar. Diğer köpek ve ev hayvanlarıyla pek geçinemez. Bu nedenle başka hayvanlarla bir aradayken onu serbest bırakmak doğru olmaz. Birlikte yaşadığı çocuklara karşı hoşgörülüdür, ama yabancı çocukların kendisine yaklaşmasına izin vermez. Fazla havlamaz, ama ilginç bir ses tonu vardır. Uzun yürüyüşler yapmayı sever.

Dostlarımızı Tanıyalım - Akbaş

Akbaş



     Düz beyaz ve güçlü görüntüsü olan bir sürü (çoban) ve koruma köpeğidir. Kısadan uzuna doğru olan çift
katlı tüy yapısı ile soğuğa çok dayanıklıdır. İri bir kafası ve güçlü çene yapısı vardır. Kulakları V şeklinde hafifçe yana ve öne doğru kıvrılmıştır. Türkiye de çoban köpeği olarak kullanıldığında genellikle kulakları kesilir. Badem şeklinde açık sarıdan koyu kahverengiye değişen gözlere sahiptir. Güçlü kaslı ve orta uzunlukta bir boynu vardır. Güçlü ve iri ayaklara sahiptir. Kuyruğu uzun ve gösterişlidir. Elastik görünen bir yürüyüşü vardır.

     Karakteri
     Anadolu da kullanılan en eski koruma köpeklerinden birisidir. Koyun inek gibi çiftlik hayvanlarına karşı iyi ve koruyucu fakat kurt ayı çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok saldırgandır. Genellikle yabancılara karşı agresif olduğu için bulunduğu evin veya bahçenin çevresi dış ortamı görmemesi için kapatılır. Aksi halde yürüyen ve hareket eden her şeye havlayabilir. Geceleri gündüz vaktine göre daha fazla dikkatli ve bekçidir. Eğer eve misafir gelecekse tanıdık biri ile birlikte eve girmesi sorun çıkmaması açısından iyi olur. Bu durumda eve gelen kişinin dost olduğunu düşünür fakat yine de onu kollamaya ve gözlemeye devam eder.
     Akıllı cesur ve sadık bir köpek ırkıdır. Kendi himayesinde gördüğü hayvanlara (sürü ) ve insanlara karşı çok güçlü bir koruma içgüdüsü vardır. Bu içgüdü çok küçük yaşlarda bile görülebilmektedir. Çoban köpeği olarak inanılmaz derecede iyidir. Tek başına bir koyun sürüsünü dağıtmadan ağıla kadar getirebilmektedir. Aynı zamanda çok iyi koku alan bir burnu vardır. Bu burnu sayesinde yeni doğan fakat annelerini kaybeden kuzuları annelerine teslim etmede pek zorlanmaz. Acil ve olası tehlike durumlarında sahiplerini uyarıp
yol gösterebilirler. Bütün evcilleştirilmiş hayvanlara karşı çobanlık ve gözcülük yapabilir. Yabancı bir yerden tehlike geleceğini hissettiği anda saldırmak ve korumak için bir an bile tereddüt etmezler.

Dostlarımızı Tanıyalım - Airedale Terrier

Airedale Terrier




     Airedale Terrier Özellikleri:
     Terrier’lerin kralı olarak bilinen Airedale Terrier terrierlerin büyük cins grubuna girer. Kare şeklinde bir görüntüsü vardır. Başı uzun ve düzdür. Burun siyah renklidir. Küçük olan gözleri ise koyu renklidir. V-şekilli olan kulakları kafasının üzerine katlanmış durumdadır. Ön bacakları mükemmel bir şekilde düzdür. Derisi çift katlı yoğun kıl yapısı ile dayanıklı ve güçlüdür. Tüy rengi kahverengi, siyah ve gri renklerinde değişmektedir. Baş ve kulaklar kahverengi hafif bir ton koyu olması ile tüm vücuda oranla daha açık bir renktedir.

     Irk Özellikleri:
     Boy uzunlukları 56 ila 62 cm arasında değişirken, ağırlıkları ise 18 ila 30 kg arasında değişmektedir. Ortalama olarak her bir doğumda 9 yavru vermektedir.

27 Kasım 2013 Çarşamba

Dostlarımızı Tanıyalım - Aidi



Temel Özellikleri
Güçlü, dayanıklı bir köpektir. Airedale Terrier'e biraz benzer. Meraklı, sinirli, iyi arkadaştır ve eğitime çok yatkındır.

Renk:
Kahverengi, gri, beyaz ve bu üç rengin karışımı
Kullanım amacı:
Av, çoban, bekçi
Boy: Erkek 32-62 cm, dişi 45-50 cm
Kilo: Erkek 28-32 kg, dişi 26-30 kg

Neler Yapar

Fas dışında çok az bilinir. çoban, bekçi, muhafız, çakal avcısı olarak kullanılır. Zehirli yılanların varlığını sezme yeteneği vardır. Tüyleri kalındır ve boynunda onu gündüzleri güçlü ve kavurucu güneş ışıklarından, geceleri ise şiddetli ayazdan koruyan bir yelesi vardır.Özellikle kabileler ve avcılar için iyi bir köpektir.

Kökeni

Kökeni tam olarak bilinmiyor. Muhtemelen Fas Sahrası'nın bazı bölgelerinde ortaya çıktı ve yetenekleri sayesinde varlığını günümüze kadar bozulmadan sürdürebildi.

Dostlarımızı Tanıyalım - Afgan Tazısı


     Afgan Tazısı, av köpeği ve süs köpeği olarak yetiştirilen köpek ırkı. Afganistan kökenli olan Afgan Tazısı, kayalık arazide güçlü sıçrayışlar ve apansız dönüşler yapmaya elverişli bedeniyle kolayca hareket edebilen, görerek iz süren tazılar grubundaki birkaç av köpeği ırkından biridir.

     Boyu 61–71 cm'yi, ağırlığı 22–27 kg'ı bulur. Çeşitli renklerde olabilen uzun ipek gibi tüyleri başının üstüne kadar uzanır. Bedeninin geri kalan kesimine oranla çok daha az tüylü olan kuyruğunun ucu yukarı kıvrıktır.

Karakteri

     Çekingen ama sevimli, sadık, hassas diğer köpeklere karşı dominant davranmayı seven bir ırktır. Çok cesur, asil ve zariftir ancak çok şüphecidir ama yabancılara dahil düşmanca tavır sergilemez. Afgan tazısı geçmişte güvenilmez olarak tabir edilse de günümüzde bu inanç değişmiştir. Afgan tazısı kolay öğrenir ama kolay boyun eğmez. Komutlar ciddi ve tutarlı olmazsa Afgan Tazısı başına buyruk olabilir. Ama eğitmeni bazı zamanlar söz dinlememesine şaşırmamalıdır. Bahçesiz bir evde beslenmesi neredeyse mümkün değildir. Açık havayı ve koşmayı çok sever. Karakteristik özelliklerinin çoğu Saluki (İran Tazısı)'na benzer. Apartmanda beslendiği zaman çoğu zaman bir köşede uyumayı sever. Günde en az yarım saat serbestçe gezip koşmalıdır. Açık arazide koşup oynadığı zaman çok mutlu bir görüntü sergiler.

Dostlarımızı Tanıyalım - Affenpinscher


Kökeni: Affenpinscher 1600'lü yıllarda Almanya'da ortaya çıktığı bilinmektedir. Türün ortaya çıkışı hakkındaki en kuvvetli varsayımlardan biri ise yerel Alman Pinscher ile Asya kökenli küçük Buldog benzeri bir cinsle çaprazlandığı yönündedir. Brussels Griffon ve Miniature Schnauzer cinslerinin ortaya çıkışında kullanılan Affenpinscher, birçok süs köpeği ırkının da atası sayılır.

Tanımı: Affenpinscher sert, kabarık tüylü ve yüzü uzun tüylerle kaplı küçük bir köpek türüdür. Vücudu kare şeklindedir. Ünlü siyah gözleri ise yusyuvarlak oluşuyla göze çarpar. Boynu kısa ve düz olan Affenpinscher'in bacakları düz ve yapılıdır. Kuruğu diktir. Tüylü kulakları kesilerek dik durması sık görülen bir uygulamadır ancak son yıllarda kimi ülkelerde kuyruk ve kulak kesimi yasaklanmıştır. Tüyleri genellikle siyah ya da koyu gri olsa da, kızıl ve sarımsı kahverengi de kabul gören renklerdir.

Kişiliği: Diğer küçük köpek ırklarının aksine Affenpinscher başka köpeklere karşı toleranslıdır. Çocuklarla ilişkileri söz konusu olduğunda dikkatli olmalıdır. Cesur, meraklı ve dik başlı bir yapıya sahiptir. Ayrıca son derce muzip ve oyunbazdırlar.

Özelliği: Özellikle farelerle mücadele etmek üzere üretilen bu türün alanındaki başarısı, süreç içerisinde küçük köpeklerin eve girmesini ve "ev köpeği" kavramının ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Köpek Bakımı - 2

KÖPEĞİN VÜCUT BAKIMI, TEMİZLİĞİ VE EGZERSİZLERİ

     Bakım, köpeğin sağlığını ve iş verimini olduğu kadar, görünümünü ve güzelliğini de etkiler. Bakımı gereğince yapılan köpek, kendini daha ilk bakışta belli eder. Tüylerinin parlaklığı ve düzeninden, hareketlerinin canlılığına, bakışlarındaki dikkat ve zekadan, davranışlarındaki güven ve uyuma değin her şey bunu yansıtır. Hepsinden önemlisi, bakılan köpek sevilen köpek demektir, değer verilen köpek demektir. Bu ise, bir köpeğin yetiştirilmesinde besin kadar önemli bir öğedir. Köpek bakımı belirli başlıklar altında toplanabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1. Tüylerin ve Derinin Bakımı:

     Köpek postlu bir hayvandır. Bu post, onun dış etkilere karşı korunmasını sağladığı gibi görünümünü güzelleştiren bir değer de taşır. Köpeklerin bir bölümünün tüyleri kısa, bir bölümünün orta uzunlukta, bir bölümünün ise oldukça uzundur. Doğal olarak uzun tüylü türler, daha büyük ve özenli bir bakım gerektirir. Özellikle tüy değiştirme zamanı olan ilkbahar, ve sonbahar süresince, bu iş daha büyük bir önem kazanır. Gerekli bakım yapılmadığı takdirde, köpeğin yaşadığı tüm çevre tüy döküntüleriyle dolar. Bu ise insanların sağlığı açısından büyük sakıncalar içerir. Köpek için ise başka açıdan önem taşır.

     Fırçalanmayan ve bakılmayan tüyler, köpeği rahatsız eder, kaşındırır. Onları kendi çabasıyla düşürmeye çalışır. Bu ise yaralanmasına, cildinin çizilmesine ve mikrop kapmasına yol açabilir. Bazı deri hastalıkları ortaya çıkabilir. Bütün bu sakıncaları önlemek, köpeğin sağlıklı bir cilde ve tüylere sahip olmasını sağlamak için, normal zamanlarda günaşırı, tüy dökümü süresince günde bir kez fırçalamak yararlı ve gereklidir. Ancak, derinin bu devre içinde son derece hassaslaştığı unutulmamalı, sert kıllı fırçalar kullanmaktan kaçınılmalıdır.

     Köpeğin özel bakım gerektiren bir tür olmadığı durumlarda, genel olarak şöyle bir yol izlenebilir. Tüylerin fırçalanmasına baş üstünden başlanılır ve orta sertlikteki kıl fırça ile hayvanın gerisine doğru sıkıca sıvazlanarak taranır. Sırt bölgesinin taranması bitince, göğüs yöresi ve köpeğin yanları aşağıya doğru ayaklara varıncaya değin düzenli sıralar halinde fırçalanır. Bundan sonra kıllar çıkış yönünün tersine, bir kez daha fırçalanır. Bu tarayış, kıl diplerini güçlendirdiği, deriye masaj yerine geçtiği gibi, kıl diplerine yerleşmiş bulunan toz ve zararlı maddeleri de kabartır. Bundan sonra, yeniden düzgün yönde bir fırçalama ile tüy bakımının birinci aşaması bitirilir.

Köpek Bakımı - 1

     Her canlı varlık gibi köpekler de, yaşamlarını sağlıklı sürdürebilmek için, belirli ortam ve koşullara gereksinme duyar. Barındıkları yerin sağlıklı yaşamalarına elverişli olup olmadığından tutun, gereksindikleri besin türü ve oranının karşılanıp karşılanmaması, temizlik ve bakımlarının yapılıp yapılmaması, hareket etme ve dolaşma olanağı bulup bulmamalarına değin pek çok etken, sağlıkları üzerinde etkiler yaratır. Her ne kadar dış koşullardan etkilenmeyen kişiler için “it gibidir, ona bir şey olmaz!” derlerse de, köpekler, özenli bakım isteyen nazik varlıklardır. Barındırılmaları, beslenmeleri, bakım ve temizlikleriyle diğer gereksinimlerinin karşılanmasında titiz davranılmalıdır. Küçük ihmaller, önemsiz gibi görünen savsaklamalar, bilgisizlikten doğan yanlış uygulamalar, köpek sahibinin büyük çaba ve emekle bile gideremeyeceği sakıncaların kaynağı olabilir. Bu nedenle, köpek bakımında ve onların sağlıkla yaşamalarında büyük önem taşıyan temel konulardan “barınma ve beslenme” üzerinde ayrıntılarıyla durmaya çalıştık. Şimdi de, büyük önem taşıyan diğer bir konuya, köpeğin bakımına değineceğiz.

Köpeğin bakımı:

a) Köpek barınağının bakım ve temizliği

b) Köpeğin vücut bakımı, temizliği ve egzersizleri olmak üzere iki ana bölümde ele alınabilir.

26 Kasım 2013 Salı

Yavru Köpeğin Eve İlk Gelişi



     İlk 48 saat çok önemlidir ve bu süreçte koyduğunuz kurallar süreklilik arz edecektir. Bunu düşünerek hareket köpeğinizin bakım kolaylığını sağlar.Öncelikle köpeğinizi kavrarken iki elinizi kullanıp kollarının arkasından bedeni sararak tutmanız gerektiğini unutmayın.Evinize ilk gelen köpeğiniz annesinin ve kardeşlerinin yokluğundan dolayı ilk 48 saatte çok fazla ağlayabilir.Her ağladığında onun yanına gitmeniz ilerleyen zamanda ağlamayı koz olarak kullanmasını sağlar.Bu yüzden ilk 48 saatte ağladığı zaman zarfında köpeğinizden uzak durmanız sessiz sakin olduğu zaman zarfında yanına gitmeniz ilerideki dönemler için önemlidir.Evinize yeni gelen köpeğinizin yanına geceyi rahat geçirmesi için,kendi ten kokunuzun olduğu bir atlet, tik tak eden bir çalar saat kış periyotları içinse bir termofor sizin ve petinizin geceyi daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.


     Eve geldiği ilk gün senden asla uzaklaşmak istemeyecektir eğer yatağına gelmek isterse bil ki ,ömrünün geri kalanında da bunu isteyecektir. Hazırlıklı ol.

İlk Defa Köpek Alacaksanız Dikkatlice Okuyun


İlk defa köpek sahibi olmak isteyen kişiler köpeklerini almadan önce gerekli ön bilgiye sahip olmadıkları takdirde bir takım sorunlarla karşılaşmakta ve köpeklerinden vazgeçmek zorunda kalmaktadırlar.

Köpeğe karşı yapılması gereken davranışların bilinememesi, özellikle kritik period içersinde köpeğin gerektiği gibi siyasileştirilmemesi ve çevreye alıştırılmaması köpek ile yaşamın zorlaşması veya köpek ile yaşayabilmek için gerekli olan şartlara sahip olamama, alınan köpeklerin elden çıkarılmasına sebep olmaktadır. Bir köpeğin hayatı boyunca başına gelebilecek en köyü şey sahibini değiştirmesidir. Köpek alacak kişiler öncelikle köpekle beraber sürecekleri yaşamda nelerle karşılaşacaklarını önceden bilmeli ve kendilerine uygun bir ırkı seçip onunla 15 yıllık bir yaşam planlamalıdırlar.

Köpekler genellikle aşağıda belirtilen sebeplerden dolayı sahip değiştirmekte veya sokağa, barınağa terk edilmektedir.

  • Köpek ile ilgili yeterince bilgi sahibi olmamak;Köpek sahibi, köpeğine sağlıklı bakabilmesi için öncelikle köpeğin bakımı için gerekli olacak sağlık bilgisine sahip olmalıdır. 
  • Köpeğe yapılacak yanlış uygulamalar ile köpek hasta edilebilir (yanlış besleme, yanlış barındırma gibi) köpek sahibi devamlı hasta bir köpekle uğraşmaktan bıkabilir. 
  • Köpek eğitimi ile ilgili bilgi sahibi olmamak ve köpeği eğitememekten dolayı köpek üstünde kontrolün sağlanamaması, bu yüzden köpeğin etrafa ve yaşadığı aileye zarar vermesi.(Misafirleri ısırması, tuvaletini öğrenmemesi, mobilyaları kemirmesi gibi)


Evcil Hayvan Nedir?

     Evcilleştirilebilir hayvanların tamamı insanoğlunun hayatını kolaylaştıran ve bu nedenle de dünya üzerinde insan var olduğundan bu yana hayatın bir parçası olan canlılardır. Bilimsel manada evcilleştirme; hayvanları olduğu kadar bitki topluluklarını da kapsayan ve çeşitli yöntemler kullanılarak bu bitki ya da hayvan topluluğunun bir başka canlının kontrolüne girmesi demektir. Bu bağlamda insan dünyadaki en gelişmiş ve hakim canlı olduğundan, birçok hayvan türünü farklı yöntemler kullanarak evcilleştirmiş ve kendi çıkarı doğrultunda kullanmıştır. Ticari değere sahip oldukları için kontrol ve deneyim altına alınan evcil hayvanlar ayrıca önemli ve temel bir besin kaynağı olarak da insanoğluna yarar sağlamıştır. Ayrıca tarımsal faaliyetlerin yürütülmesinde güçlerinden faydalanan evcil hayvanlar, at örneğinde olduğu gibi ulaşım aracı olarak dahi kullanılmıştır.
     Evcil hayvanlar ulaşım, besin ve ticari bir mal olmanın dışında tamamen keyfi olarak da beslenmiştir. Örneğin günümüzde dahi pek çok insanın evinde beslediği kediler, tamamen zevk için beslenmektedir. Zira köpekler gibi eğitilerek koruma ya da farklı amaçlar için kullanılması söz konusu olmayan kediler, tamamen kendilerine has karakterleri ile çoğu zaman insanoğlunun komutlarından bağımsız hareket eder. Ancak yine de dünya üzerinde milyonlarca insan evinde kedi beslemekte ve bunu da sadece kedileri sevdikleri için yapmaktadır. Görüldüğü üzere insanoğlu için “evcil hayvan nedir” sorunun tek bir cevabı yoktur. Yaşamsal ihtiyaçların karşılanması için kullanılan evcil hayvanlar, bazen de yalnızca keyif için bakılır. 
     Evcil hayvanlar; ürettiği ürünlerden faydalanmak, fiziksel gücünden yararlanmak, ticari bir araç olarak kullanılmak ve insanda bulunmayan özelliklerinden yararlanmak için kullanılır. Örneğin posta güvercinleri uçarak çok uzun mesafeleri insanoğlundan çok daha hızlı şekilde kat ettiği için yüzyıllar boyunca bir “iletişim aracı” olarak kullanılmıştır. Koyun, keçi, inek, tavuk ya da hindi gibi hayvanlar besin kaynağı olduğu için ve çoğu zaman da derilerinin ticari değeri olduğu için beslenirken, evcil kuşlar iletişim ihtiyacının karşılanması ya da kediler de olduğu gibi tamamen zevk için beslenebilir. Örneğin; Muhabbet kuşu beslemek çoğu insan için bir hobi haline gelmiştir. 
     Binlerce yıl önce doğada vahşi olarak yaşamını sürdüren ve sahip olduğu özellikler sayesinde on binlerce yıl boyunca neslini devam ettirmeyi başarmış birçok hayvan türü, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılamak için evcilleştirilmiştir. Günümüzde onlarca farklı tür evcil hayvan hala insanoğlunun yaşamının ayrılmaz bir parçası olmaya devam etmektedir. İnsanların en yakın arkadaşlarından olan köpekler dahi yüzyıllarca avlarda iz sürmek, koruma ve sürülere bekçilik etmek için kullanılmıştır. Günümüzün modern hayatında evcil hayvanların da rolleri değişmekte ancak hala insan için oldukça önemlilerdir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...