28 Kasım 2013 Perşembe

Dostlarımızı Tanıyalım - Airedale Terrier

Airedale Terrier




     Airedale Terrier Özellikleri:
     Terrier’lerin kralı olarak bilinen Airedale Terrier terrierlerin büyük cins grubuna girer. Kare şeklinde bir görüntüsü vardır. Başı uzun ve düzdür. Burun siyah renklidir. Küçük olan gözleri ise koyu renklidir. V-şekilli olan kulakları kafasının üzerine katlanmış durumdadır. Ön bacakları mükemmel bir şekilde düzdür. Derisi çift katlı yoğun kıl yapısı ile dayanıklı ve güçlüdür. Tüy rengi kahverengi, siyah ve gri renklerinde değişmektedir. Baş ve kulaklar kahverengi hafif bir ton koyu olması ile tüm vücuda oranla daha açık bir renktedir.

     Irk Özellikleri:
     Boy uzunlukları 56 ila 62 cm arasında değişirken, ağırlıkları ise 18 ila 30 kg arasında değişmektedir. Ortalama olarak her bir doğumda 9 yavru vermektedir.



     Yaşam:
     Yaklaşık olarak 10-12 yıl yaşayabilen bu ırk aslında önceleri Waterside ve Bingley Terrier olarak biliniyordu. Yaklaşık bir asır önce keşfedilen bu ırk önceleri fare avlamada kullanılırken daha sonra Otterhound ırkıyla birleştirilerek iyi bir yüzücü olması amaçlanmıştır. Adını İngiltere’nin York bölgesindeki Aire ırmağından almaktadır. İngiltere’de küçük bir oyun avcısı olarak kullanılırken Hindistan, Afrika ve Kanada’da büyük oyunlar için kullanılmaktadır. II. Dünya savaşı zamanında polis ve bekçi köpeği olarak kullanıldı. Bugün ise Airedale bir arkadaş, bir bakıcı olarak görülmektedir. Airedalenin yeteneklerinden bazıları avcılık, izleme köpeği, haşere kontrol köpeği, askeri iş ve polis koruma köpekliğidir.

     Sık Karşılaşılan Rahatsızlıkları:
     Çok dayanıklı olmasına rağmen bazı göz problemlerine, kalça displazisine ve deri enfeksiyonları oldukça sık yakalanmaktadır. Eğer bir Airedale Terrier sahibiyseniz; köpeğinizin derisinin kuru olmasından şikâyetçiyseniz beslenme ile ilgili bir problemi düşünmelisiniz ve hayvanınızın diyetine omega-6 ve omega-3 adlı yağ asitlerini içeren gıdaları vermelisiniz.

     Airedale’ler aktif iş için yetiştirilmiş hayvanlar oldukları için günlük olarak egzersiz yapması gerekmektedir. Apartman yaşamı için uygun değildir. Geniş bahçeli evlerde bakılması sağlık sorunlarının azaltılması bakımından çok önemlidir. Haşere köpekleri oldukları için diğer köpeklerin aksine bahçede bulunan küçük hayvanların açtıkları deliklerle yuvalarla uğraşmayı çok sever.


                   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...