Yavru bir köpek alacaksanız, şu noktalara dikkat etmeniz hem sizin hemde minik dostunuzun,daha az üzülmesine ve sizinle uzun yıllar, sağlıklı yaşamasına yardımcı olacaktır.
- Alacağınız yavruyu anne altından(üretim çiftlikleri,tanıdıklarınızdan)yada hayvan barınaklarından almaya çalışın.Anne ve babasının sağlıklı ve yavrulara geçecek genetik hastalıklardan uzak olduğundan emin olunmalıdır.
- Eğer alacağınız yavru yeni doğmuş ise en az 45 gün süt emmesi için annesinin yanında kalmalıdır.
- Köpek seçimine gitmeden önce istediğiniz ve yaşam tarzınıza, koşullarınıza uygun olan ırkları belirlemeniz gerekmektedir
- Eğer birkaç tane yavru varsa özellikle sizinle iletişimi en iyi olanı tercih etmeniz önerilir. Sizin de hepsinin arasından farklı gördüğünüz, farklı hissettiğiniz ve size olan yakınlığı da farklı olan bir yavru köpek mutlaka olacaktır.
- Öncelik her zaman köpeğin sizi seçmesindedir. Dolayısıyla size en yakın gelene, size en çok ilgi gösterene öncelik tanımalısınız. Bunu seçtikten sonra köpeğin görüntüsünden sağlığıyla ilgili ipuçlarını algılamak gerekir. Bununla birlikte mutlaka bir veteriner hekime de danışılmalıdır.
- Özellikle dikkat etmeniz gereken noktaların başında gözlerindeki parlaklık geliyor. Köpeğin gözleri parlak olmalı ,göz akıntısı veya çapak olmamalı.Gözlerini kontrol etmek için bir parmağınızı yavrunun göz hizasında hareketli olarak sağa sola çevirin ve gözün takibini inceleyin.
- Köpek seçiminde ikinci nokta üst solunum yollarıyla ilgilidir.Burunda herhangi bir akıntı olup olmaması da önemlidir. Sağlıklı bir köpekte burun ne çok kuru ne de çok ıslak olur. Nemli bir burun sağlık belirtisidir.Eğer burunda nemlilik dışında bir akıntı, ıslaklık veya fazla ıslaklık varsa buna da dikkat etmek gerekir.
- Tüy yapısı köpek seçiminde çok önemlidir. Tüyler mat olmamalı, parlak olmalı. Köpeğin tüylerinde özellikle kepeklenme , yaralar, belirgin dökülmüş tüyler olmamalı ,derisi üzerinde şişlik veya bir ur olmamalı.
- Tüyleri yada derisi üzerinde kene,pire gibi dış parazitler olmamalı.
- Yavrularda özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları, bağırsak enfeksiyonları, parazite bağlı enfeksiyonlar çok görülür. Bu sorunların işaretlerinden biri dışkıdır. Köpek eğer ishalse bu hem köpek hem de bizim için ciddi bir problemdir. Çünkü hem viral hem parazite bağlı hastalıklarda gördüğümüz bir semptomdur. Köpeğin kuyruğunu kaldırdığınız zaman, eğer anüs bölgesinde bir ıslaklık, yumuşak bir dışkı ve bulaşmışlık görürseniz bu zaten ishal olduğu anlamına gelir. Böyle yavruları tercih etmemeniz gerekir.
- Dışkısında parazit olamalı.
- Köpek seçerken yavrunun çevreye olan tepkisi de ölçülmeli. Eğer bir kenarda yatıyor, yanına gelenler olduğu halde kafasını bile kaldırmıyorsa, bir tepki vermiyorsa, bu zaten yavru köpeğin genel durumunun iyi olmadığını gösterir.
- Dokunulmasına izin vermeli aşırı ürkeklik veya saldırganlık gözlemlenmemelidir.
- Kulaklarda akıntı ve koku olmamalı.Bu kontrolü ya da diğer kontrolleri yaptıktan sonra yavruyu yere bırakın ve sağ ve sol kulakları hizasında ellerinizi çırpın yavrunun davranışını gözlemleyin.Sesi duyuyor mu?
- Dişler beyaz sağlıklı görülmeli diş kayıpları olmamalıdır. Damak solgun değil pembe renkli olmalıdır.
- Nefes alışını dinleyin.Ciğerlerden veya burundan hışırtılı sesler gelmemelidir.
- Nefesini koklayın.Ağır bir koku gelmemelidir.Eğer var ise muhtemelen parazit kontrolüne gerek var.
- Genital organlarını kontrol edin.Akıntı olmamalı ve ağır kokmamalıdır.
- Karın alt bölümünü eliniz ile kontrol edin.Bir şişlik farkederseniz muhtemelen fıtık olacaktır.
- Özellikle yavrular arasında seçim yaparken, en dikkatlisi ve en hareketlisini, çevreye karşı en çok tepki verenini seçmekte fayda var. Ona baktıktan sonra da biraz önce bahsettiğimiz küçük detaylara bakarak, daha sonra da mutlaka veteriner hekime götürerek doğru hayvan seçmiş olursunuz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder